DZIAŁALNOŚĆ PARAFIALNEGO ZESPOŁU CARITAS W 2020 ROKU

Zmiana kryterium dochodowego na dary żywnościowe
2 grudnia 2020
1 % PODATKU
27 lutego 2021

DZIAŁALNOŚĆ PARAFIALNEGO ZESPOŁU CARITAS W 2020 ROKU

PARAFIALNY ZESPÓŁ CARITAS  w 2020 roku.

Styczeń –  6 styczeń przygotowanie ciasta i kawy dla uczestników Orszaku Trzech Króli do domu Kultury w Subkowach.

Luty – W lutym rozpoczęliśmy dystrybucję żywności unijnej Program FEAD Podprogram 2019, do którego umowę podpisaliśmy w Pelplinie dnia 21 grudnia 2019 roku.

4 lutego przywieziono z Jabłowa 4637,04 kg żywności ( mleko, sok jabłkowy, marchewkę z groszkiem, ser, pasztet wieprzowy) dla 278 osób. Przy rozładunku pomagali panowie Korus, Chrzanowski, Lamek, Górski, Szczepański,Wojtaś. Dziękujemy firmie transportowej ,,Olek,, Jarosława Landowskiego za przywiezienie żywności. Te produkty spożywcze wydaliśmy osobom, które otrzymały skierowania z GOPS.

11 luty  Światowy Dzień Chorego. Uroczysta Eucharystia w Domu Parafialnym dla 80 osób chorych, starszych  i niepełnosprawnych. Po Msza świętej poczęstunek dla chorych, loteria fantowa. Uczestnicy spotkania otrzymali małe paczki żywnościowe.

Marzec  – Z obawy przed rozprzestrzenianiem się epidemii planowana na 20 i 21 marca zbiórka żywności po sklepach przed Świętami wielkanocnymi nie odbyła się. Ze względu na obowiązujące w tym czasie limity osób mogących uczestniczyć we Mszy świętej i innych nabożeństwach w kościele Zespół Caritas nie przygotowywał palm ani nie rozprowadzał paschalików.

Kwiecień – 15 kwiecień kolejny wyjazd po 5060,88 kg żywności unijnej do magazynu Caritas w Jabłowie ( ryż, szynka drobiowa,fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, herbatniki, olej rzepakowy, gołąbki w sosie pomidorowym, kasza gryczana, makaron kukurydziany oraz cukier ). Ponownie dziękujemy firmie ,,Olek” za gratisowy transport żywności.

23 kwiecień wydawanie żywności unijnej z zachowaniem przepisów sanitarnych panujących w czasie epidemii.

Maj – 26 maja zgłosiliśmy do Caritas Diecezji w Pelplinie 12 osób do projektu jednorazowe karty na zakupy do sklepów BIEDRONKA” o wartości 200 zł.               W projekcie tym udział mogły wziąć osoby, które straciły pracę w wyniku epidemii, będące na rencie lub emeryturze, których dochód nie przekraczał 1500 zł netto.

Karty na zakupy otrzymaliśmy w sierpniu i dostarczyliśmy do zgłoszonych osób.

Czerwiec –  8 czerwiec transport ostatniej partii towaru z Podprogramu 2019.

Z Jabłowa przywieźliśmy 3010,52 kg żywności unijnej( filet z makreli, makaron jajeczny, ryż biały, buraczki wiórki, reszta powideł i koncentratu pomidorowego ).

Żywność tą Zespół Caritas wydawał osobom potrzebującym od 12 do 24 czerwca.

Ogółem w Podprogramie 2019 realizowanym na przełomie roku 2019/ 2020 wydaliśmy 12 708,44 kg żywności o wartości brutto 58 604,18 zł.

Lipiec – 30 lipca Zespół Caritas pomagał parafii w przygotowaniu poczęstunku dla około 30 pielgrzymów zdążających na Jasną Górę.

Wrzesień – 26 września Zespół Caritas wziął udział w zbiórce żywności pod hasłem  ,, TAK POMAGAM” w 12 sklepach naszej parafii. Tym razem odbyła się ona bez udziału wolontariuszy. Ustawiliśmy tylko specjalne kartony w sklepach, do których można było wkładać zakupioną żywność . Serdeczne ,,Bóg zapłać” właścicielom sklepów za umożliwienie przeprowadzenia zbiórki oraz tym wszystkim, którzy wsparli tę akcję. Zebraliśmy podczas zbiórki 130 kg artykułów spożywczych z długim terminem ważności do spożycia. Dokupiliśmy jeszcze kawę i wykonaliśmy ponad 40 paczek, które dostarczyliśmy osobom starszym i chorym do ich domów.

Październik – Zespół Caritas włączył się w prowadzenie nabożeństwa Różańcowego w kościele.

W październiku otrzymaliśmy dodatkowo 560 kg żywności z magazynu Caritas w Jabłowie ( cukier, mąka, płatki owsiane, kasza jęczmienna, ketchup i cukierki ).Te produkty otrzymało około 100 osób. Dziękujemy pani Obrzut za transport żywności i pomoc przy rozładunku towaru.

Od październiku zaczęliśmy przyjmować skierowania do unijnego Programu FEAD Podprogram 2020 w celu dystrybucji żywności unijnej wśród osób potrzebujących. Dziękujemy paniom z GOPS w Subkowach i Tczewie za współpracę z Caritas

Listopad – na początku listopada zaczęliśmy rozprowadzanie świec wigilijnych, które co roku zwyczajowo wydawane są dopiero  w czasie Adwentu. Rozpoczęliśmy wydawanie świec wcześniej ze względu na limit osób mogących uczestniczyć we Mszy świętej. Chcieliśmy aby każda rodzina mogła taką świecę zapalić podczas Wigilii Bożego Narodzenia w znaku łączności z całą parafią.

Grudzień – Ze względu na epidemię nie było 6 grudnia w naszej parafii spotkania dla dzieci ze Świętym Mikołajem.

Dnia 23 grudnia przywieźliśmy z magazynu Caritas z Jabłowa 2 tony mrożonych kiełbasek Morliny, które tego samego dnia rozdano około 400 osobom. Dziękujemy właścicielom piekarni pani Annie i Pawłowi Syldatk za użyczenie samochodu do transportu mrożonek z Jabłowa, a panu kierowcy z piekarni za pomoc przy załadunku i rozładunku.