TAK POMAGAM. XVII Ogólnopolska Zbiórka Żywności

CARITAS Polska
XXVIII Światowy Dzień Chorego 2020.
22 lutego 2020

TAK POMAGAM. XVII Ogólnopolska Zbiórka Żywności

caritas

W dniach od 6 do 7 grudnia 2019 roku w całej Polsce odbywała się w XVII Zbiórka Żywności pod hasłem „Tak – Pomagam!” zorganizowana przez Caritas.

W czasie trwania akcji zbierano artykuły spożywcze w dużych centrach handlowych takich jak; BIEDRONKA, POLOMARKET, CARREFOUR, KAUFLAND, LIDL, oraz w mniejszych lokalnych sklepach spożywczo-przemysłowych, w których właściciele wyrazili zgodę na jej przeprowadzenie. Celem przeprowadzonej zbiórki żywności było, jak w latach poprzednich, pozyskanie produktów spożywczych z długim terminem ważności do spożycia, aby przygotować z nich paczki świąteczne dla osób potrzebujących na Święta Bożego Narodzenia.

Koordynatorem zbiórki w naszej Parafii był ks Łukasz Pałubicki, który przywiózł z Caritas z Pelplina potrzebne materiały promocyjne (plakaty, identyfikatory dla wolontariuszy, ulotki i podziękowania oraz kamizelki z logo Caritas) oraz poprosił młodzież do wzięcia udziału w zbiórce żywności.

Parafialny Zespół Caritas otrzymał zgodę na przeprowadzenie zbiórki w 14 sklepach, łącznie z nowo otwartym w Subkowach sklepem DINO. W zbiórkę żywności zaangażowanych było 59 wolontariuszy. Była to młodzież przygotowująca się do przyjęcia sakramentu Bierzmowania, która zachęcała do udziału w zbiórce wręczając ulotki osobom wchodzącym do sklepów. Potem wolontariusze stojący na zbiórce wkładali ofiarowane artykuły spożywcze do specjalnych kartonów, a ks Łukasz Pałubicki z szefem ministrantów, Pawłem Nawojem i panie z Zespołu Caritas zabierały żywność do domu parafialnego.

Po zakończeniu zbiórki podarowane produkty spożywcze zostały zważone. Zebraliśmy ogółem 490 kg produktów spożywczych w tym; 98 kg maki, 102 kg cukru, 74 kg makaronu, 50 l oleju, 146 szt. czekolady, 34,8 kg różnych konserw, 3 kg kawy, 43,2 kg ryżu, 40,2 kg słodyczy, 2,6 kg herbaty, 4,6 kg dżemu, 11 litrów soków owocowych, 6 kg nabiału, 5 kg owoców cytrusowych, 1 kg innych drobnych produktów, a nawet pastę do mycia zębów.

Z tych produktów Parafialny Zespól Caritas przygotował ponad 60 paczek, które zostały dostarczone osobom starszym, chorym i samotnym przed świętami Bożego Narodzenia.

Dziękuję wszystkim osobom zaangażowanym w zbiórkę żywności; właścicielom sklepów, ofiarodawcom oraz wolontariuszom i ich rodzicom.

Cecylia Stempa, PZC w Subkowach