XXVIII Światowy Dzień Chorego 2020.

caritas
TAK POMAGAM. XVII Ogólnopolska Zbiórka Żywności
Zbiórka Caritas Diecezji Pelplińskiej
2 kwietnia 2020

XXVIII Światowy Dzień Chorego 2020.

Światowy Dzień Chorego obchodzony jest w Kościele w liturgiczne wspomnienie Matki Bożej z Lourdes. Został on ustanowiony przez papieża Jana Pawła II w dniu 13 maja 1992 roku, czyli w 11 rocznicę zamachu na Jego życie  i w 75 rocznicę objawień Matki Bożej w Fatimie. Po raz pierwszy uroczyste obchody Światowego Dnia chorego odbyły się w sanktuarium maryjnym w Lourdes we Francji w 1993 roku. W następnych latach obchody centralne odbywały się: na Jasnej Górze, w Jamusukro w Afryce, w Guadalupe w Meksyku, w Fatimie w Portugalii, w Loreto we Włoszech, w Harissie w Libanie, w Rzymie, w Sydney,w Vailankamy w Indiach, w Waszyngtonie, w Jaunde w Kamerunie, w Adelaide, w Seulu, w Altötting w Niemczech oraz w Nazarecie.

W tym dniu w wielu kościołach, szpitalach i hospicjach organizowane są Msze święte, połączone z udzieleniem sakramentu Namaszczenia chorych. Ojciec święty Franciszek skierował w tym roku do chorych specjalne orędzie, którego hasłem są słowa Pana Jezusa zaczerpnięte z Ewangelii św. Mateusza „ Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię”  W naszej parafii Światowy Dzień Chorego rozpoczął się uroczystą Mszą świętą koncelebrowaną w domu Parafialnym. Przybyli na nią ludzie starsi i chorzy oraz niepełnosprawni z Środowiskowego Domu Samopomocy w Narkowach wraz z opiekunami. We Mszy świętej ks proboszcz Feliks Kamecki odczytał chorym orędzie Papieża Franciszka. Ojciec święty pisał w nim- ,, W XXVIII Światowy Dzień Chorego, Jezus kieruje zaproszenie do chorych, uciśnionych i biednych, którzy wiedzą, że zależą całkowicie od Boga i, dotknięci ciężarem próby, potrzebują uzdrowienia. Osobom przeżywającym przygnębienie z powodu swojej sytuacji słabości i bólu Jezus Chrystus nie narzuca przepisów prawa, ale oferuje swoje miłosierdzie czyli samego siebie jako odnawiającą moc”. W dalszej części orędzia papież zwraca się do instytucji związanych  ze sprawowaniem opieki medycznej- „W Światowym Dniu Chorych myślę o wielu braciach i siostrach, którzy na całym świecie nie mają dostępu do leczenia, ponieważ żyją w biedzie. Zwracam się zatem do instytucji opieki zdrowotnej i rządów wszystkich krajów świata, aby mając na uwadze aspekt ekonomiczny, nie zaniedbywały sprawiedliwości społecznej. Ufam, że łącząc zasady solidarności i pomocniczości, zostanie podjęta współpraca dla zapewniania wszystkim dostępu do odpowiedniej opieki medycznej w celu ochrony i odzyskiwania zdrowia”.  Po odczytaniu orędzia papieskiego przez ks. proboszcza, ks. Łukasz Pałubicki udzielił sakramentu Namaszczenia chorych. Czytania lekcyjne podczas Eucharystii  przeczytała Małgorzata Ryńska, modlitwę powszechną Danuta Jarecka a na organach grała i śpiewała pani organistka Justyna Musiał.   Po zakończonej Mszy świętej życzenia wszystkim chorym złożył doktor Krzysztof Leszczyński, kierownik przychodni „Hipokrates” w Subkowach. Po nim pani stomatolog Sonia Janusz miała dla chorych prelekcję o swojej pracy na misjach. Była ona przez trzy miesiące w Kamerunie w Afryce. Wzięła udział w Programie „ Dentysta w Afryce” prowadzonej przez Fundację Pomocy Humanitarnej „Redemptoris Missio” z Poznania, która od 10 lat pomaga wysyłać stomatologów z Polski do pracy w Afryce i Ameryce południowej. Właśnie ta fundacja wyposażyła już drugi gabinet stomatologiczny przy polskiej misji w Kamerunie, tym razem w miejscowości Ayos, a Sonia Janusz była tam pierwszym lekarzem. Doktor Sonia na spotkaniu z chorymi przekazała na ręce Caritas imienne podziękowania i pamiątki z Kamerunu dla kilku sponsorów z naszej parafii, którzy wsparli ją finansowo podczas wyjazdu na misje.

Później był poczęstunek dla chorych przygotowany przez Zespół Caritas;  zupa, kanapki, ciasta z kawą i okazja do rozmów. Kiedy zebrani się posilili mogli wziąć udział w loterii fantowej, w które można było wylosować; książki, środki czystości, ręczniki, słodycze, maskotki i wiele innych drobiazgów. Dochód z loterii zostanie przeznaczony na pomoc potrzebującym. Nie wszystkie osoby starsze i chore mogły przybyć na spotkanie do domu parafialnego dnia 11 lutego, dlatego Zespół Caritas chciałby odwiedzić je w najbliższym czasie w ich domach.

Cecylia Stempa. PZC w Subkowach.